Search
  • Uuden äärellä, Minja

Joulu joka päivä ?

Jos joulukirkossa käynti jouluaattona on kuulunut ohjelmaasi, muistanet varmasti ensimmäisenä ihmispaljouden, puheensorinan ja leppoisan tunnelman;

tiukasti vieri viereen ahtautuneet, toisilleen tuiki tuntemattomat ihmiset, tiivistäen positioitaan penkeillään, nyökkäillen viereen tupsahtaville istujille hyväksyvästi, kuin merkiksi joulun armollisuudesta.


Meillä jokaisella on oma henkilökohtainen yhteytemme jouluun, sen muistoihin. Uskallan sanoa, että moni meistä aikuisiän saavuttaneista, erityisesti varttuneempi väki, muistelee lämpimästi lapsuuden jouluja. Vaikka ennen ja monelle vielä tänä päivänäkin, niukkuus ja vaikeudet ovat sivunneet joulua ja sen tunnelmaa, juuri joulun ajan kohtaamisia on siivittänyt yhteisöllisyyden henki, lämmin läikähdys sydämessä ja lähimmäisen merkitys.


Suomen evankelisluterilaisen kirkon mukaan jouluaaton jumalanpalvelukset ja hartaudet ovat pitäneet pintansa ylivoimaisesti suosituimpina kirkollisina tilaisuuksina. Tästä todisteena kävijämäärät, jotka ovat liki kolminkertaiset, toiseksi suosituimpaan, kiirastorstain aikaan verraten.


Kertoisiko se jotain myös siitä, mitä me ihmiset todella kaipaamme; kenties toisiamme, vuorovaikutusta, läheisyyttä, tarkoitusta, lämpöä, arvostusta, yhteyttä itsemme ja toisiimme?


Mehän olemme ihmisinä erilaisia tarpeinemme; toiset meistä yksityisyyden ja oman tilamme tiedostavia, toiset kanssakäymisestä muiden kanssa innostuvia ja loput kaikkea siltä väliltä.


Haluaisin muistuttaa, että surujen suvannoissa ja elämän vivahteissa, maailmassa on edelleen enemmän hyvää, kuin huonoa. Olen varma, että jokainen meistä on varmuudella huomannut sydämensä joskus läikähtävän tuntemattoman ihmisen hymystä, katseesta, sanasta. Pienestä lähimmäisen eleestä tai suuresta, ennalta arvaamattomasta, mieltä liikuttavasta teosta.


Me emme voi etukäteen tietää, millainen merkitys toiselle ihmiselle on tervehdyksemme, tekomme tai hymymme. Mutta edellä mainittujen haittavaikutuksesta en ole kuullut koskaan.


Mitä, jos me kaikki toisimme hieman joulun tunnelmaa arkeemme?

Olisimme hieman enemmän avoimempia maailmalle ja toisillemme?

Olisimme rohkeampia, kuin eilen. Suvaitsevaisempia, kuin aiemmin.


Aloittaisimme uuden luvun elämässämme.


Joulu joka päivä